Lo stile italiano- De Italiaanse stijl

Overal ter wereld wordt Italië geassocieerd met onder meer stijl en elegantie. En deze kenmerken zijn niet exclusief voor de modewereld, maar strekken zich ook uit tot andere sectoren, van de meubel- tot de film- en de voedingsindustrie.

Het merk “made in Italy” is synoniem met geschiedenis, kwaliteit, innovatie en creativiteit.

Met name in de mode-industrie is de Italiaanse productie altijd synoniem geweest met kwaliteit en elegantie.  Italianen zijn over de hele wereld beroemd om hun stijl. Maar waar komt dit bijna aangeboren talent vandaan?

“Fare una bella figura”

Al van kleins af aan hebben onze moeders ons geleerd goed voor onszelf te zorgen, ons goed te presenteren en “fare una bella figura” ofwel een goede indruk te maken. Deze volledig Italiaanse uitdrukking betekent veel dingen tegelijk: zij combineert ethiek en esthetiek, het staat voor zich goed gedragen en er goed uitzien.  Wij Italianen hebben er altijd van gehouden om bij elke gelegenheid een goede indruk te maken, en dit betekent niet dat wij absolute en ongeëvenaarde voorbeelden van elegantie pretenderen te zijn. Dit is gewoon onze manier van zijn.

Dit geldt voor elk sociaal niveau en is niet het voorrecht van degenen die meer kunnen uitgeven of van degenen die met bepaalde stilistische keuzes willen pronken met economische superioriteit. Mode is wat je koopt, stijl is wat je bezit en, zoals Gianni Versace ooit zei:

Volg geen trends. Laat mode je niet bezitten, jij beslist wie je bent, wat je wilt uiten in de manier waarop je je kleedt en de manier waarop je leeft”.

Versace Summer- Spring 2022

De “fare bella figura” is een nationaal erfgoed dat in de harmonie tussen uiterlijk en innerlijk de steunpilaar vindt waarop de mythe van de Italiaanse stijl is gebouwd. Een kameleonachtige stijl die zich altijd heeft aangepast aan de veranderingen van de tijden, waarbij hij de evoluties en gevoelens daarvan heeft opgevangen en er soms zelfs op vooruit is gelopen.

Kleden is een manier om je persoonlijkheid te uiten

Voor ons Italianen is kleden het uitdrukken van je persoonlijkheid. Niet alleen herkennen wij onszelf in onze kleding en accessoires, wij herkennen ook hele tijdperken en de metamorfoses van het heden.

De Italiaanse mode is de koningin op het gebied van lichaamsversiering: het geeft de mogelijkheid om verschillende identiteiten uit te stralen, het geeft iedereen de mogelijkheid om te kiezen welk gevoel men via zijn kleding aan  de wereld wil overbrengen.

Dit is het echte Made in Italy, dat ons trots maakt en dat ons “una bella figura” doet uitzien.

Donatella De Finis

Docent Italiaanse taal en Cultuur  van Corso Italiano

 

Gerelateerde fashion blogs